Re: An Architectural Travesty

02/01/06 - posted by John Martini

Nick: It was basically an economic decision.

The operator of the Cliff House needed a certain amount of retail space to operate at a profit. Also, he was paying for a large percentage of the renovation work. However, if the building had been restored exactly to its 1909 condition, about 30-40% of his floorspace would have disappeared once the additions were removed. Cost-analysis showed that a pure restoration wouldn't give him enough operating space to stay in business.

That's why a new annex was designed; it allowed the 1909 building to be preserved almost exactly in its original configuraiton while the "lost" square footage was recouped by adding a new north wing.

I can't speak to the design of the new wing, but that was the rationale for its construction.

The Western Neighborhoods Project is a 501(c)(3) nonprofit.